Voorkomen van schulden

Voorkomen van schulden

Besparen kan schulden voorkomen

Soms is het moeilijk om met weinig geld rond te moeten komen. Als er minder geld binnenkomt dan u uitgeeft kan dat een begin zijn van schulden. Een situatie die u beter kunt voorkomen. Daarom kunt u eens kijken waarop u eventueel kunt besparen. Op een rijtje voor u:

  • Besparen op uw boodschappen is niet zo moeilijk. Door huismerken te kopen  bespaart u al flink. Vergelijk ook de folders van supermarkten en pik de beste aanbiedingen eruit. Profiteer vooral van aanbiedingen als twee-halen-een-betalen, maar koop geen artikelen die u normaal nooit gebruikt. En als u voor meer dagen tegelijk boodschappen doet, is het risico dat u dingen koopt die u niet nodig hebt veel kleiner.
  • Ga eens kritisch uw abonnement na. Leest u uw tv-gids nog wel? Kunt u misschien de ‘gids’ gebruiken die waarschijnlijk op uw tv zit via uw tv-provider. En dat weekblad of de krant ? Werkt u nog steeds trouw aan uw conditie op de sportschool of hield u het na een maand of twee wel voor gezien? Bedenkt dat abonnementen niet meer zomaar verlengd mogen worden. Zeg abonnement op die u niet meer gebruikt en vraag om een bevestiging.
  • Bespaar op energie en water door geen licht te laten branden in kamers waar u niet bent, de verwarming overdag een graadje lager te zetten en ’s avonds een uurtje voor het naar bed gaan de thermostaat op 15 graden te zetten. Deuren niet open laten staan, tochtstrips aanbrengen, apparaten uit te zetten in plaats van op standby, korter te douchen, te wachten met wassen tot de machine vol is en de was buiten te drogen. Dat levert u tientallen euro’s per jaar op. Bent u toe aan een nieuwe koelkast of wasmachine, koop er dan een meet A+ of A++ label. Die is iets duurder maar die kosten verdient u weer terug.
  • Ga naar www.energielastenverlager.nl en kom er via de test achter hoeveel u kunt besparen door praktische en makkelijke tips uit te voeren. Ook de test op www.energiebespaarwijzer.nl is een aanrader. U ontdekt in enkele minuten uw energiescore. Hoe hoger uw score, hoe energiezuiniger u bent. Na de test ontvangt u handige tips voor een (nog) lagere energierekening.
  • De meeste huishoudens hebben tegenwoordig internet. Hebt u al jaren dezelfde internetprovider en bent u tevreden, maar ziet u ook goedkopere aanbiedingen van andere providers langskomen? Neem dan contact op met uw provider en dat u overweegt over te stappen. Heel vaak komt uw provider dan met een beter aanbod. Zo bespaar u iedere maand op uw kosten. Uiteraard kunt u ook overstappen naar een goedkopere provider, niet alleen voor tv, internet en telefonie maar ook voor gas, elektra, zorgverzekering. Er zijn hier tal van vergelijkingssites voor opgezet. Google maar eens op ‘elektra vergelijken’ en u krijgt enkele sites.
  • Een leven zonder mobiele telefoon is bijna ondenkbaar. Maar de kosten kunnen flink oplopen. Daarom is het verstandig na te gaan of uw abonnement past bij uw telefoongebruik. Sms’t u nooit, maar zit dat wel in uw bundel? Of gaat u altijd over uw beltegoed heen? Pas dan uw abonnement aan. Een andere manier om kosten te besparen is gebruik maken van gratis programma’s als Whatsapp, Skype en bellen via Viber. Ook Facetime via WIFI kost niets, behalve een keer 0,21 eurocent om Facetime te activeren.
  • Zoekt u een bank, tafel, kooktoestel of iets dergelijks? Of wilt u juist spullen die u niet meer gebruikt kwijt ? Bezoek dan eens koop- en verkoopsites als Marktplaats, e-Bay, Tweedehands, Speurders of Speurplaza. Daar kunt u voor weinig geld allerlei spullen kopen en verkopen.
  • Veel mensen weten het niet, maar als u rood staat bij uw bank, betaalt u rente. En die rente is hoog, namelijk tot wel 15 procent per jaar. Als u een spaarrekening heeft, is het verstandiger geld van die rekening over te maken zodat u niet meer rood staat. De rente op uw spaarrekening is meestal lager.
  • Lenen kost geld. Als u op afbetaling koopt bij een postorderbedrijf, is dat ook lenen. Realiseer u dat postorderbedrijven en ook creditcardmaatschappijen meestal de maximaal toegestane rent plus een opslag van 12 procent rekenen. Als u € 2.500,00 leent betaalt u € 375,00 per jaar. Dus als u echt moet lenen, doe dat dan bij de bank. Dat is goedkoper
  • Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn. Maar te dure of dubbele verzekering zijn zonde van het geld. Ga eens na op welke verzekeringen u kunt besparen. Als u verschillende verzekeringen bij een maatschappij heeft, kunt u korting bedingen. Wilt u kijken of u misschien (veel) goedkoper uit bent bij een andere maatschappij ? Bezoek dan eens www.independer.nl, www.zorgkiezer.nl, www.verzekeringssite.nl of www.kiesbeter.nl